+15,7°C

Cтатті

Туберкульозний санаторій в Бугазі (Дитячий санаторій "Затока")

... Багато Аккерманци знають це красива будівля, що розкинувся свої крила поруч з мостом через Царгородське гирло Дністра в селищі Затока . Розповім трохи про історію цього дитячого санаторію ...


... У всі часи туберкульоз був небезпечним захворюванням, що забирає мільйони людських життів. У Російській імперії ця хвороба була надзвичайно поширена. Так, в благополучному від воєн і соціальних потрясінь 1911 році було зареєстровано 1 016 206 хворих.

Організована боротьба з цим захворюванням в світі було розпочато в кінці XIX і на початку XX століть після створення і оформлення Міжнародної ліги боротьби з туберкульозом .

У листопаді 1909 року Міністерство Внутрішніх справ затвердило " Статут Всеросійської Ліги боротьби з туберкульозом ". Джерелами коштів Ліги служили членські внески, приватні пожертвування, відрахування місцевих громад, доходи від днів " Білої квітки ", субсидій міських управлінь і земств.

Рада Ліги обговорював на засіданнях питання профілактики туберкульозу в школах, лікування кістково-суглобового туберкульозу в народних санаторіях. Постійних тубсанаторій для дітей до цього часу було 10. Для цього були створені спеціальні благодійні організації, які збирали кошти для їх утримання.

У нашій місцевості були засновані два дитячі санаторії - Дитячий притулок-санаторій в с. Будаки імені Єремєєв Макаровича Єремєєва - відкритий в 1904 році і Дитячий притулок-санаторій в місцевості Бугаз імені 300-річчя царювання Будинку Романових , відкритий в 1914 році.

Унікальні курортні фактори сприяли вибору місця будівництва санаторію в місцевості, званої Бесарабським Бугаз - чисте морське повітря, морське купання, промені південного сонця і морський пісок.

00


Слово " Бугаз " на тюркських мовах означає "гирло, горло".

З початку 20 століття територія біля Царгородського гирла Дністра стала інтенсивно освоюватися для цілей отдиха.Еще в 1903 році були розмічені дачні ділянки для продажу. Першим придбав ділянку і відразу ж побудував дачу в 1904 році присяжний повірений Скальський.

Бессарабський Бугаз був розмічений чотирма рядами дач на відстані трьох верст. У 1914 році вже було збудовано 32 дачі власників, близько двох десятин відведено під майбутню торгову площу, майже три десятини для пристані, дві десятини для Акерманського притулку "Ясла" і десять десятин - під " санаторію Товариства Московських дитячих притулків ".

У серпні 1913 року був виданий Найвищий указ про створення санаторію на Бугазі:

01
У санаторії на Бугазі відпочивали і поправляли здоров'я " бідні, хворі та слабкі діти Московської лікарні імені Імператора Олександра III ".

Засноване в 1896 році Товариство Московських дитячих притулків входило в Відомство установ імператриці Марії, створеного для централізованого управління спеціальними установами по призрению дітей по всій Росії.
Наприкінці століття Відомству установ імператриці Марії крім двох виховних будинків в Москві і Петербурзі належало понад 300 притулків, ясел і шкіл, близько 150 закладів навчального характеру і 4 навчально-лікувальні заклади.

Всі установи Відомства добували кошти для благодійної роботи самостійно. Їх основними джерелами були членські внески в низових організаціях, дари окремих благодійників, відсотки з капіталів, доходи від благодійних заходів.

24

піклувальників Санаторію були статський радник Вишняков Валентин Семенович - Член Правління Московського комерційного інституту, входівщій в прогресивну групу голосних Московської Міської Думи і Левицька Магдалина Миколаївна - жінка-інженер-технік в Акерманської повітової управи, дружина Акерманського Міського архітектора Левицького Маріана Карловича.

Директором санаторію був потомствений почесний громадянин, почесний мировий суддя Ансельм Василь Іванович , нащадок швейцарських переселенців з колонії Шабо .

03

Навчання в дитячих притулках здійснювалося відповідно до рекомендацій Міністерства народної освіти. Крім вивчення Закону Божого, російської мови та арифметики діти навчалися краснопису, креслення, гімнастики та хорового співу. Слід зазначити досить гуманні методи виховання в дитячих притулках. Тут заборонялися тілесні покарання і використовувалися такі методи, як осуд, роз'яснення неправильності дій. Як крайній захід оголошувався догану.

Зміст і форми виховної роботи були різноманітними: використовувалися гри, посиденьки, рибалка, участь в хорі і т.д. Діти чергували по кухні, прибирали кімнати, прали білизну, займалися рукоділлям, працювали в притулку городах і садах, навчалися ремеслам.

02

На жаль після Першої Світової війни і соціальних катаклізмів санаторій перестав функціонувати ... Румунський Бугаз став прикордонним пунктом ...

...

Минуло 20 років. Поступово нормалізувалися відносини Румунії з Радянським Союзом. В кінці 20-х років з ініціативи Торгово-Промислової палати г.Четатя-Алба (колишнього Аккермана) в селищі Бугаз був відновлений морський порт і підведено асфальтоване шосе.

Почали розвиватися чорноморські курорти Румунії. Король вирішив перетворити морський берег Бессарабії в румунський Баден-Баден.

25

В 1930 х роках Організації Охорони здоров'я Ліги Націй ініціювало будівництво протитуберкульозного санаторію на курорті Бугаз на узбережжі Чорного моря біля кордону з Радянським Союзом.Проект санаторію був підготовлений за спеціальним замовленням Організації Охорони здоров'я Ліги Націй і здійснювався на її кошти на відшкодування збитків від Румунії в боротьбі з туберкульозом.

Проект був замовлений архітектору Angelo Viecelli (1884-1948), який творив у стилі функціональний Ар-Деко , модний в 30-і роки. Серед його відомих робіт - госпіталь "Regina Maria" в Балчик (Добруджа) і проект Санаторію Carmen Silva (1936).

Будівля санаторію було споруджено протягом 1933-1934 років.

04

Санаторій був призначений для дітей і зберіг свою спеціалізацію до нашого часу. Він складається з основних розміщених симетрично обсягів і прибудованого з правого боку додаткового крила, яке було споруджено кілька пізніше.

05

Будівля санаторію трохи схоже на літак, центральні високі обсяги нагадують фюзеляж, а довгі серповидні крила нагадують крила літака. Головний фасад звернений в сторону берега, а додаткове крило не псує загального вигляду, тому що розташоване під кутом до основної будівлі і таким чином з берега видно або крило, або основна будівля. Крила будівлі в горизонтальному напрямку розчерчени довгими карнизами і балконами, що створюють перетину з численними короткими вертикальними лініями вікон, центральна частина відповідно до вимог Ар-Деко підноситься над всією спорудою.

06

Лікувальні і діагностичні відділення, аптека, операційна, шкільні приміщення, харчоблок, спроектовані в 3-х поверховому будинку лікувального корпусу, зверненого фасадом до моря, на південь. Окремо були розташовані приймальний спокій, ізолятор, житлові будівлі та господарські будівлі. Архітектура і планування головного лікувального корпусу є унікальними і відповідали всім вимогам для лікування хворих на кістково-суглобовий туберкульоз.

07

10 червня 1937 року відбулося офіційне відкриття санаторію в присутності Короля Кароля II і його дружини Олени. Перший заїзд хворих і оплата лікування були проведені за рахунок королеви. В подальшому хворі надходили в приватному порядку і лікування як правило оплачувалося за рахунок муніципальних коштів за місцем проживання хворих.

08

Лікування кістково-суглобового туберкульозу було тривалим і дорогим. Як правило лікування супроводжувалося тривалою іммобілізацією за допомогою гіпсових виробів з максимальним використанням кліматичних факторів завдяки великим веранда, зверненим на південь і сполученими з палатами. Велика увага приділялася раціональному харчуванню. Ліжка були на колесах, так як майже всі хворі перебували на строгому постільному режимі і внаслідок цього не виникало необхідності перекладати хворих при лікувальних маніпуляціях і процедурах.

09

Головним лікарем санаторію був Атанасов Янош , угорець за національністю. Людина прогресивних поглядів, він очолював санаторій з моменту його заснування. Періодично він стажувався в провідних європейських клініках. Господарські функції здійснював директор, який знаходився в його безпосередньому підпорядкуванні. У санаторії працювало також два завідуючих відділеннями, які постійно проживали на території санаторію і два лікаря-асистента, які приїздили на роботу щодня з Аккермана. У гуртожитку санаторію проживало близько 40 медсестер. Молодший медичний та господарський персонал набирався з місцевих жителів району. Харчування для співробітників було обов'язковим і здійснювалося за рахунок санаторію.

10

З +1937 по 1940 рік хворі діти, що знаходяться на лікуванні, займалися в початковій школі, в якій працювали 3 вчителя, 2 інструктора з праці.

11

У серпні 1940 року після возз'єднання Ізмаїльської області з Україною курорт Бугаз зі всім рухомим і нерухомим майном перейшов у відання головного Курортного управління Наркомату охорони здоров'я УРСР. Частина хворих була евакуйована в Румунію по їх бажанню . Санаторій «Затока» став дитячим кістково-туберкульозним санаторієм і вперше прийняв на безкоштовне лікування дітей з усієї України.

У червні один тисячу дев'ятсот сорок одна року дітей евакуювали в м Одесу в санаторій ім. Чкалова, що на Французькому бульварі, в якому вони перебували до серпня або вересня 1941 року. Далі теплоходом «Крим» їх відправили в м Туапсе, а потім поїздом до м Майкоп, де вони перебували до кінця жовтня 1941 року. Після цього їх евакуювали поїздом в Абхазьку АРСР в м Гагри (Старі Гагри), в туберкульозний санаторій «УКРАЇНА», де вони перебували до кінця серпня 1942 року. Після їх машинами повезли в Нові Гагри, де на танкері «Стахановець» відправили морем в м Сухумі. Там їх розмістили в морському порту, де більшість дітей отримали харчове отруєння в результаті вживання в їжу зіпсованих курей і були відправлені в міську лікарню. Далі діти були знову евакуйовані: з Сухумі в Баку пароплавом «Цюрюпа», потім в Красноводськ, поїздом до Семипалатинська, потім в Восточноказахстансую область, місто Шемоніха, кістково-туберкульозний санаторій «Україна», де вони перебували з листопада 1942 року по липень 1944 року . З 1944 року по жовтень 1945 року - Южноказахстанская область, Чулькубасскій район, станція Састюбе, село Баличі, санаторій «Україна». Після, в жовтні 1945 року, вони були відправлені в м.Київ, лікарню ім. Калініна, а потім в одеську область, село Холодна Балка, санаторій ім. Жовтневої революції. Після лікування багатьох дітей відправляли в дитячі будинки.

В 1 944 році румуни створили в селищі Бугаз сильний укріпрайон. В основному вони тримали оборону в будівлі туберкульозного санаторію, міцного будівлі в 4 поверху.

В ніч з 21 на 22 серпня 1944 частини Дунайської Військової Флотилії брали участь в Дністровській десантної операції (форсування Дністровського лиману) .Часть сил брала участь у прориві з моря в Царгородське гирло.

Головний лікувальний корпус і цілий ряд допоміжних будівель і служб були значно пошкоджені і частково зруйновані , а майно - розграбовано. На першому поверсі лікувального корпусу у свій час розміщувалися стайні. Все обладнання котельні, водопроводу, каналізації, електростанції і центральної опалювальної системи було демонтовано і вивезено. Окремі залізо-бетонні перекриття та стіни були розбиті снарядами. Постраждали даху лікувального та житлових корпусів.

Внаслідок військових негараздів і післявоєнної розрухи і злиднів серед населення різко зросла захворюваність усіма формами туберкульозу зокрема. У цей період з'явилася величезна потреба в кістково-туберкульозних ліжках, особливо дитячих і підліткових.

Тому після закінчення війни, в тисяча дев'ятсот сорок шість році почалося відновлення санаторію. У 1947 році санаторій функціонував всього на 50 ліжок. А вже в тисяча дев'ятсот сорок вісім році кількість ліжок в санаторії було доведено до 475.

27
Фото з сайту old-akkerman.com.ua

В 1954 році ліжковий потужність зросла максимально до 515 ліжок взимку і 680 - влітку. У санаторії функціонувало 5 відділень постійно і одне сезонне в літній період. Природно таке збільшення кількості постійно діючих ліжок, не могло не привести до ігнорування будь-яких гігієнічних правил і норм. Однак, незважаючи на важкі умови утримання хворих, санаторій домігся значних успіхів у постановці медичної роботи.

28
Фото з сайту old-akkerman.com.ua

Всього за післявоєнний період санаторієм проведена величезна роботи. Виписано більше 35000 хворих в основному з відмінними і хорошими результатами. З 1948 по 1985 роки проведено більше 3000 операцій

15

Незважаючи на те, що ліжковий потужність санаторію була доведена до максимальних можливостей, допоміжні служби та благоустрій санаторію потребували докорінного поліпшення. На території санаторію залишалися напівзруйновані будівлі, котельне господарство центрального опалення і водопостачання не забезпечували в повній мірі Потебні санаторію. Електроенергія вироблялася «движком». У квітні тисячі дев'ятсот шістьдесят сім року була введена в експлуатацію лінія електропередач на 500 кв. З цього часу санаторій перейшов на централізоване електропостачання з повною електрифікацією об'єктів. У 1970 році була закуплена і змонтована нова рентгенівська апаратура.

У 1960-х роках санаторій в Затоці входив в прикордонну зону, для входу на територію необхідний був пропуск.

16

Для поліпшення екологічної обстановки в санаторії споруджено за допомогою Селищного ради централізована котельня і теплотраса. Реконструйовано і побудовані дві артезіанські свердловини, що повністю забезпечило санаторій водою хорошої якості. На території санаторію були обладнані ігрові майданчики і загонові місця. Двічі проводився капітальний ремонт будівлі головного лікувального корпусу, житлових корпусів і служб.

Уже в 90-ті роки в санаторії були побудовані дві столові на 200 посадочних місць, проведено капітальний ремонт очисних споруд, побудовані овочесховище і читальний зал шкільної бібліотеки.

Зараз санаторій називається "Дитячий спеціалізований санаторій" Затока ".

17

У жовтні 1980 року в результаті безконтрольного забору піску з прибережної зони була розмита берегоукріплювальних дамба, споруджена в 1966 році Іллічівським портом за рішенням судових інстанцій.

В 1982 році на кошти, виділені Одеським облвиконкомом, трестом «Чорноморгідробуд» була спроеткірована морезащітная дамба з набережної. Роботи завершилися в тисяча дев'ятсот вісімдесят три році під наглядом Одеського протизсувного управління.

В даний час і це фактично другий за рахунком берегоукріплювальних споруд наполовину зруйновано, вимагає негайного відновлення. Деякі роботи з укріплення дамби вдалося зробити в 1995-1996 роки за рахунок коштів, виділених Облдержадміністрацією в аварійному порядку. На жаль вжитих заходів явно недостатньо, а неодноразові звернення до Мінфіну і Кабінет Міністрів України не знайшли підтримки і в проведенні відновлювальних робіт в 1997 році санаторію категорично відмовлено.

Зараз морські хвилі плескаються всього в декількох метрах від головної будівлі санаторію.

18

Будівля санаторію є одним з найбільших будівель румунського часу в нашій місцевості і в той же час є одним з кращих санаторіїв в Україні, що відносяться до функціональної архітектурі.

Санаторію присвоєно охоронний статус: пам'ятка архітектури місцевого значення (постанова № 807-а від 31.12. тисяча дев'ятсот дев'яносто шість р.).