+15,9°C

Cтатті

Шабо - село в Білгород-Дністровському районі, винна столиця Бессарабії

Піщані береги Дністровського лиману, м'який клімат, цілюще повітря, наповнений свіжістю фруктових ароматів і енергією сонця, - все це Шабо, перлина Чорноморського узбережжя.

Шабо здавна вважалося унікальної виноградарською зоною. Виноградники розташовані на так званій «виноградній широті», тобто на одній широті з великими виноробними регіонами Бордо та Бургундія. У різних країнах світу на цій широті винороби створюють Великі Вина

Тутешні простори завжди привертали виноробів. Першими сюди прийшли ще 500 років тому турецько-татарські кочівники. Вони вірно підмітили, що ці землі ідеально підходять для обробітку винограду. Французи з кантону Во знали про цю таємничу особливості «виноградної широти» і вже давно шукали благодатну землю для обробітку винограду, шукали свій «виноградний Клондайк». Саме тому на початку 19 століття на чолі з ботаніком Луї Тардане вони прибули в Шабо. Це місце вони визнали ідеальним для створення свого Великого Вина.

На початку Х1Х століття Імператор Олександр 1 підписав розпорядження про заснування поселення французьких переселенців. Поселення було організовано за сприяння наставника Імператора - Фредеріка Цезаря де ля Гарпа, вихідця з кантону Во.

Перші 15 сімей французів-виноградарів з кантону Во прибутку восени 1822 року. Старшим серед них був Луї-Венсен Тардан з чотирма синами. Сам Луї-Венсен в пошуках родючих земель, придатних для виноградарства, приїхав в Шабо роком раніше.

Переселенцям нова земля сподобалася. «Якщо хочете побачити рай на землі, - писав Луї Тардан, - кращого місця не знайдете». Тардан закликав переселенців «поспішати на родючі землі Шабо, де виноградні лози, персики, шовковиця достигають і рано, і з великим успіхом».

Місце поселення французьких виноградарів іменувалося по-турецьки «Аша-Абага» (Acha-abag), що означає «Нижні сади» ( «садами» в той час називали виноградники, а «нижніми» їх іменували тому, що вони розташовувалися нижче Аккермана).

Французи зберегли назву селища, але через труднощі вимови поступово переробили його в «Шабага» (Schabag), а потім остаточно «офранцузився», перейменувавши в "Шабо".

Поступово вся прибережна смуга Дністровського лиману перетворилася в виноградний масив. Шабські виноградники були кращими в Новоросійської губернії.

Офіційним днем ​​народження французького поселення Шабо вважається 10 листопада 1822р. Однак як виноградарський регіон Шабо з'явилося значно раніше: найбільш раннє свідоцтво про існування Шабо зафіксовано у формі «аша-Абага» в картографічному джерелі 1788 року. Саме цю дату історики визнають роком заснування Шабо.


Шабо - 217 років

14 жовтня 2006 годо, в свято Покрова Богородиці, вулицями села Шабо ошатні селяни не поспішаючи збиралися на головній площі у сільської ради. Там з ранку йшли приготування до святкування дня села, який вирішили приурочити до особливо шанованому християнського свята.

«Дорогі шабчане!» - звернувся зі словами вітання ведучий святкової програми, директор Будинку культури Ігор Параденко, відкриваючи урочисту частину Дня Шабо, і передав слово сільському голові Ігорю Квашніна. У привітанні голови прозвучали слова про зростання добробуту селян, побажання здоров'я і нових досягнень.

Прийшов привітати людей з подвійним святом і настоятель місцевого храму. З вуст отця Миколая прозвучала історія виникнення свята Покрови. Розповів він і про те, що в Шабо колись теж була церква Покрова, але її зруйнували в радянські часи. Останню ікону забрали люди і зберегли як святиню. Зараз ця ікона знаходиться в Свято-Миколаївському храмі і плаче кривавими сльозами. Такого дива немає на багато тисяч кілометрів, може бути село Шабо теж відзначено милістю Божою?

І все ж люди цього села покладаються, в першу чергу, на свої сили. Напевно, тому є тут і чудова капела «Спiвуче ​​гроно» під керівництвом Тетяни та Миколи Боровских. Вона прикрасила своїм виступом торжество, виконавши кілька пісень, причому одна з них називалася «Моє село». І то кількість грамот і подарунків, які вручали трудівникам і заслуженим громадянам села теж говорить про його величезний потенціал. Як то кажуть, є що зберігати, є кого поважати, значить - є завтрашній день.

Під гучні оплески було вручено грамоту Павлу Антоновичу Годенюку. Він багато років був директором Будинку культури, депутатом різних скликань, а недавно став стипендіатом губернатора Одеської області по лінії культури.

Центр-завод-музей.

Важко перерахувати всіх численних гостей свята, але ті, хто його готував, заслуговують слів подяки. Велику допомогу надали СК «Шаболат», агрофірма «Шабо», ВАТ «Металіст» і багато інших. Районний відділ культури на честь свята вручив Будинку культури Шабо нову апаратуру, Начальник відділу Дора Корчагіна розповіла про те, як довго мріяли працівники ДК, та й всі жителі, про такий подарунок. А директор шабські загальноосвітньої школи №1 Володимир Феденко та директор народного історико-краеведчесгого музею Шабо Людмила Чекмарьова запросили відвідати цей музей, що розповідає про історію села та краю.

Після вшанування футболістів, які завоювали перше місце в чемпіонаті району, ведуча запросила до мікрофону чемпіона світу і Європи з пауерліфтингу. Цей спортсмен - гордість села. Виступив з коротким привітанням і тренер, майстер спорту з греко-римської боротьби Геннадій Шевченко. Грамоти кращим на агрофірмі «Шабо» передали керівнику Івану Братінову, оскільки всі працівники зараз в поле.

Як ведеться, після всіх вшанувань свято продовжила концертна програма. Все оформлення своїми руками підготувала художній керівник Надія Черненко. Своїми піснями підняла настрій солістка ансамблю «Тіра» Наталія Пушкіна, дитячий танцювальний ансамбль «Веселка» подарував глядачам український, циганський, східний і сучасний танці, підтримували тон свята веселими піснями Олександр Медведєв, Наталя Темнохуд, Шабська зірочка, «Мiсс-красуня Білгород-Дністровського району »Юля Шпаляренко.

Музичне оформлення забезпечили Ігор Параденко, Павло Черненко та Анатолій Бальжик. Під час концерту посеред площі проходили і спортивні змагання. Переможців чекали знатні призи: вино і живі півні. У боротьбі пробували сили не тільки хлопці, а й дівчата. У підсумку, переможець цього змагання Олексій забрав додому живий приз.

У перетягуванні каната змагалися всі бажаючі, свою богатирську силу показували чоловіка з гирею, а на сцені в цей час гості з обласної організації «Просвіта» урочисто вручали місцевому музею бюст Лесі Українки. Юні музеєзнавці села розповіли історію життя поетеси, подякували гостям за подарунок.

І знову над шабські полями полилася пісня. Вже закінчилася ярмарок з частуванням і дегустацією, зварена юшка в польовій кухні частини А1319, покаталися на бричках діти, а свято все шумів! ..

Звичайно, хотілося б, щоб в наступному році ця добра традиція була підтримана, зросла на площі нова клумба, більше б стало виставок, експозицій, лотків з товарами. Щоб більше людей заздалегідь дізнавалися про свято, і приїжджали в прекрасне, неповторне село Шабо.


Шабо завжди приваблювало мандрівників

Сюди приїжджав А. С. Пушкін. У спогадах майора І. П. Ліпранді знаходимо такі рядки:
«Вранці мені хотілося побачитися з Тардане, що заснував французьку колонію в селі Шабо. Пушкін поїхав зі мною. Тардан йому дуже сподобався, а Пушкін - Тардане, задовольняє незліченною питань мого супутника ».

Шабо назавжди підкорило серце Луї-Венсен Тардан. Захоплення виноробством поділяли і його сини.

На першій сільськогосподарській виставці в Кишиневі в 1847р. Карл Тардан представив 8 сортів вина тисячу вісімсот сорок п'ять і 1846гг: шість - їдалень, одне - десертне і одне - шипуче. Вони були визнані кращими і удостоєні золотих медалей. Вина Карла Тардан відзначалися медалями на виставках в Петербурзі, Москві, Херсоні.

У 1860-1870гг. царський уряд віддав частину земель Шабо німецьким швейцарцям. Французькі швейцарці були реформатами, німецькі - лютеранами. Церква ж в колонії була спільна - Le templ de la Trinite. При її будівництві в -Серія. Х1Х століття велися бурхливі дебати про те, що слід помістити на дзвіниці - півня або хрест. В результаті цих переговорів вирішили поставити хрест, а на хресті - великого розцвіченого півня в людський зріст. Рідкісний випадок в будівництві церковної архітектури! Церква збереглася в Шабо і до цього дня.

Імена деяких шабських виноробів, зокрема великого фахівця з шампанського Давида Доньі, знали далеко за межами краю. В Шабо приїжджали з багатьох маєтків повчитися культурі обробітку винограду.

Йшов час, змінювалися покоління, але благородні шабські вина залишалися такими ж прекрасними, з кожним роком набуваючи все більш цінні відтінки смаку і аромату. Елітні виноматеріали «Агрофірми Шабо» регулярно закуповували практично всі українські виробники вина.

Сучасна епоха знаменитого на весь світ Шабского виноробства.

На 1000 гектарів власних виноградників, розташованих між Дністровським лиманом і Чорноморським узбережжям, в Шабо дозрівають чудові грона кращих сортів винограду, багато з яких завезені ще 200 років тому першими французькими переселенцями.

У 2002 р. був укладений Ліцензійний Договір, що дає право «Старокозацький винзавод» розливати елітні виноматеріали «Агрофірми Шабо» на виробничих потужностях заводу. Так вітчизняний споживач вперше познайомився з високою якістю продукції ТМ «Шабо». Споживачі по достоїнству оцінили серію «Шабська колекція». І сьогодні вина цієї серії з успіхом розливаються, але вже з власних виноматеріалів «Старокозацького винзаводу»

У грудні 2003р. разом зі зміною форми власності почалося відродження колишніх шабських традицій.
Офіційним днем ​​народження «Промислово-торговельної компанії Шабо» вважається 17 грудня 2003р.

У травні 2004р. поруч зі знаменитими шабські сховищами виросли корпусу сучасного «Винзаводу Шабо». Так в 2004 році на ринку українського виноробства з'явилося справжнє «Шабо» з самого Шабо. Це єдиний винзавод на території с. Шабо.

«Промислово-торговельна компанія Шабо» - це зразок компанії повного циклу, де виробник кінцевого продукту несе відповідальність за кожен етап технологічного процесу: від вирощування на шабських масивах власного винограду, створення і зберігання елітних виноматеріалів до виробництва натурального високоякісного продукту - вина під ТМ «Шабо ».

В Шабо сусідять давні, вікові традиції і потужні сучасні технології. Як і в багатьох старовинних французьких виноробнях, тут над вином чаклують не тільки молоді шукають винороби і технологи, а й «Хранителі традицій» - знавці таємниць стародавнього мистецтва шабського виноробства.

Посада «Хранитель традицій» - особлива. Вона може бути тільки на тій виноробні, де ці традиції є. В Шабо традиції дуже сильні. Не дарма девізом компанії стали слова «Ми зберегли те, що Вам дорого!».



Технології виробництва

Кажуть, вино проживає два життя: одну - на лозі, іншу - в руках винороба. Від нього залежить, чи перетвориться сонячне світло і соки благодатного грунту в напій богів.


Есть где разгуляться.
 

На «Винзаводі Шабо» холодний розлив гарантує збереження смаку, аромату і кольору вина, створеного виноробом. Обробка виноматеріалів холодом здійснюється на сучасних ультраохладітелях європейських виробників. Підтримка температури охолодження здійснюється в ізольованих ємностях, які мають вбудовані батареї хладоносителя.

Зберігання стабілізованого і готового до розливу вина здійснюється в спеціальних герметичних ємностях під шапкою інертного газу при постійній температурі. Це знижує інтенсивність окислювальних процесів на кожному з технологічних етапів. Фільтрація вина виробляється на сучасних діатомітових фільтраційних установках.

Предрозлівная фільтрація виробляється на трехкаскадного мембранних установках, в яких виноматеріал проходить через патрони з дуже малим рейтингом. Це дозволяє відфільтрувати найменші мікроорганізми. Кожна пляшка піддається серйозній зовнішньої і внутрішньої предрозлівной обробці. На цьому етапі використовується ноу-хау. Створюють вино фахівці найвищого класу.

Гордість «Винзаводу Шабо» - цех холодного розливу. У країнах ЄС повсюдно застосовується холодний розлив, що виключає термічну обробку і пастеризацію вина. На «Винзаводі Шабо» вино не піддається термічній обробці, а тому зберігає свій первісний колір, чудовий аромат і всі природні властивості. Вина під торговою маркою «Шабо» поєднують в собі вікові традиції і новітню технологію мембранної фільтрації, яка дозволяє розливати вино без теплової обробки. Тут встановлено устрасовременное обладнання, яке гарантуватиме 100% стерильність виробництва, якого і вимагає холодний розлив.

Стерильний розлив повністю зберігає смак і аромат вина, який визначається сортовими особливостями винограду, умовами його бродіння і дозрівання. Подібна технологія дозволяє також уникнути проблем, пов'язаних з мікробіологічними помутніннями столових вин.

Така технологія зберігає живу душу чарівного еліксиру життя, дозволяє насолодитися справжнім смаком вина відповідно до сортовими особливостями винограду.

Правдивий смак «Шабо» .. Ви дійсно відчуєте в «Шабо Каберне» нотки стиглих фруктів, пасльону і пряних плодових, в «Шабо Сапераві» - витончені фруктові аромати і відтінки шоколаду, в «Шабо Шардоне» - приємну осінню гірчинку, в «Шабо Совіньон» - аромати білих фруктів.

Вино - це вічна цінність. І «Промислово-торговельна компанія Шабо» зберегла цю цінність для Вас!

Висока якість вин «Винзаводу Шабо» неодноразово зазначалося медалями на виставках та конкурсних дегустаціях.

Вина «Винзаводу Шабо» представлені в усіх регіонах України


Шабо - перлина українського виноробства


Наш співрозмовник - генеральний директор «Промислово-торговельної компанії Шабо» Важа Іукурідзе

- Важа Георгійович, чи можна Україну назвати виноробної державою?
- Напевно, поки що немає. Я народився і виріс в Грузії. Ніхто не буде сперечатися, що Грузія - виноробна держава. Між словами «вино» і «Грузія» пряма асоціативний зв'язок. Цього поки не скажеш про Україну. Але тут є величезний потенціал, з сивої давнини. Прийшов час брендировать України як виноробну державу. Все чіткіше зміцнюється в очах споживачів думку, що в Україні вже є виробники, які вміють створювати високоякісні вина. Я переконаний, що сьогодні «Винзавод Шабо» - в числі таких виробників.

- На підставі чого Ви зараховуєте «Компанію Шабо» до числа кращих українських виробників?
- На підставі кількох причин. Шабський регіон має давню історію виноробства. Як відомо, знамените Шабське поселення близько 200 років тому заснували французько-швейцарський переселенці. З тих пір Шабо - перлина українського виноробства. Тут є все, що потрібно для цієї галузі: унікальні супіщані грунти, благодатний клімат, близькість Чорного моря і Дністровського лиману.

Нам вдалося зберегти давні традиції виноробства і привнести сучасні технологічні розробки. Наприклад, такі, як углекислотная мацерація, кріомацерація, зупинка процесу бродіння холодом і, звичайно, технологія холодного розливу.

Кращі вітчизняні та зарубіжні фахівці залучені до дослідження умов, які дозволять вже найближчим часом створити в цьому регіоні, на нашому підприємстві вина виняткової якості. Я не побоюся сказати - Великі Вина.

З цієї точки зору, «Шабо», звичайно, не вигадана маркетологами торгова марка, а реальний бренд, коріння якого - в історії двохсотрічної давності.

- На Ваш погляд, яка ланка технологічного процесу створення якісного вина є найголовнішим?
- Кожна ланка в цьому ланцюжку - головне. На кожному етапі процесу створення вина необхідно жорстке дотримання технологічних умов.
Все починається з вибору і обробки ґрунтів, потім - підбір посадкового матеріалу, вирощування виноградної лози, збір винограду, далі - створення і витримка виноматеріалів і, нарешті, розлив і зберігання готової продукції.

Без власних виноградників важко розраховувати на хороше вино. Ми ж маємо понад тисячу гектарів виноградних плантацій. Наші фахівці вивчили лози провідних виробників саджанців клоновій селекції з передових виноробних країн і відібрали кращі для нашої місцевості.

Максимум уваги було приділено удобрення, обробці і догляду за виноградниками. Це дозволило в 2005 році зібрати якісний виноград, власні цукру якого досягали до 24 відсотків. Крім цього, ми зламали порочну практику, коли агроном сам вирішує, коли і як збирати виноград, не враховуючи напрямки на різні типи вин. В «Компанії Шабо» йде єдина, спільна робота виноробів і виноградарів.

Найбільша небезпека для виноматеріалів - висока температура бродіння. Тому контроль температури - одне з найбільш важливих умов отримання високоякісних сортових вин з яскравим ароматом, створеним самою природою. Винороби «Шабо» мають таку можливість контролю. До сезону виноробства 2005 року була встановлено сучасне європейське обладнання для регулювання температури бродіння сусла.
Як відомо, раніше в Шабо ніколи не було заводу вторинного виноробства. Ми побудували новий винзавод. Закупили найсучасніше обладнання. Навчилися зберігати природний смак винограду на всіх етапах виробництва. Використовується технологія холодного розливу. Завдяки цьому ми розливаємо вино, не нагріваючи його перед подачею в пляшку, що дозволяє повністю зберегти смак, колір і аромат благородного напою, його корисні властивості, його живу душу.

Таким чином, була створена система, яка дає можливість ефективно контролювати якість на всіх етапах процесу народження вина: від виноградної лози до кінцевого продукту - вина ТМ «Шабо». І на кожному етапі використовуються передові досягнення світового виноградарства і виноробства.

- Невже для успіху досить мати тільки сучасне обладнання? Адже воно, як і новітні технології, є на багатьох винзаводу, але у одних вино виходить, а у інших - не зовсім.
- Звичайно, ніяке, навіть найдосконаліше обладнання не може повністю замінити людину. Мені в житті пощастило - поруч зі мною завжди були дивовижні люди, професіонали, віддано стосуються справи. Вони не можуть працювати погано. Це потомствені виноградарі, які плекають кожну виноградну ягоду, вирощують кожну виноградне гроно і передають їй свою любов і турботу. Це чудові винороби - вони вірять в те, що у вині є душа. Це члени моєї команди, соратники та однодумці, високопрофесійні люди, переконані в тому, що вино - це філософія, традиції та культура.

- Важа Георгійович, як би Ви сформулювали філософію «Компанії Шабо»?
- Наше кредо - стабільно висока якість. Висока якість вина ТМ «Шабо», до якого наші споживачі вже звикли, в цьому році стало ще більш досконалим. Тому що вино з торішнього врожаю вийшло у нас особливе. Воно нічим не поступається своїм іменитим європейським побратимам. Нам вдалося втілити в життя наш слоган «Його Величність Вино», значно поліпшивши якість українського вина, піднявши його на заслужений п'єдестал.
Вино «Шабо» створено для тих, хто прагне до кращої якості життя, хто завжди і у всьому хоче бути переможцем. Хто має природне бажання бути успішним. Саме таких людей і об'єднав «Клуб шанувальників вина Шабо».

- Розкажіть докладніше про «Клуб шанувальників вина Шабо».
- Кожен, хто віддає перевагу українському вину і цінує якість ТМ «Шабо», має можливість стати членом нашого клубу. Це клуб однодумців, клуб людей активних і цілеспрямованих.

Мені здається, що це дуже цікавий проект. Наприклад, члени нашого клубу можуть формувати і зберігати свої власні винні колекції в підвалах Шабо, можуть брати участь в дегустаціях, можуть отримати максимум інформації про вино і виноробство з перших вуст - від енологів і сомельє. У вихідні дні члени клубу мають можливість відпочити в «Центрі культури вина Шабо». Не хотілося б відразу відкривати всі секрети, але вже до літа любителів вина «Шабо» чекають приємні сюрпризи. Приїжджайте в Шабо - самі побачите!

«Центр культури вина Шабо» - це не маркетинговий прийом для реклами своєї торгової марки, а просування цілої товарної групи «Українське вино». Наша надзавдання - підвищити культуру споживання вина, популяризувати вино як продукт харчування, як благородний напій, який має глибокі історичні та культурологічні корені. З нашого побуту має піти словосполучення «Споживач вина», а на його зміну має прийти єдино вірне визначення - «Цінитель благородного напою». Тому що вино - це надбання культури, мірило цивілізації і критерій якості життя. Це вічна цінність.

«Промислово-торговельна компанія Шабо» зберегла цю цінність для Вас!