+14,4°C

Cтатті

Білгород - Дністровський це Біле місто

У IX столітті слов'янські племена тиверці і уличі на місці стародавньої Тіри побудували місто, яке отримало ім'я Біле місто - Бєлгород. Під цією назвою він увійшов до складу давньоруської держави і незабаром перетворився на важливий форпост на рубежі між Руссю і Візантією, яка на протязі століть загрожувала Київської держави, намагаючись захопити його окраїнні землі. Можливо, що під час походів на Візантію київські князі - Олег, Ігор, Святослав зупинялися в стародавньому Білгороді зі своїми бойовими дружинами на відпочинок, поповнювали запаси провіанту, лагодили, будували нові човни і йшли звідси на них до берегів Візантії.

Після розпаду Київської Русі Білгород увійшов до складу Галицько-Волинського князівства, землі якого тягнулися від Карпатських гір до Чорного моря. У другій половині XIII століття ці землі зазнали нашестя кочових племен. Після них, на береги Дністровського лиману прийшли генуезці. Переказ свідчить, що для зберігання своїх товарів генуезькі купці побудували тут невеликий, але досить міцний замок, який до цих пір височить на скелястому березі лиману і називається Генуезьким. Однак дослідження архітектурних форм, методу кладки, складу розчину, застосування в ньому рослинних волокон і так званої цем'янки (тертого цегли) дають підставу судити про більш ранньому його походження, можливо, візантійському. Але використання цієї споруди в якості торгової факторії сумніву не викликає.

Жадібності заморських купців не було меж. Прибравши до своїх рук торгівлю, вони намагалися захопити в місті і адміністративну владу. Бєлгородці недовго терпіли непроханих гостей. Незабаром їх вигнали з цих земель і Білгород оголосили вільним містом.

У XIV-XV століттях територія між Дністром і Прутом входила до складу Молдавської держави. Майже століття Білгород був столицею Південної провінції Молдавії. Цей період відзначається бурхливим розвитком торгівлі, ремесел, помітним економічним піднесенням. Видатний вчений і письменник XV століття, ректор знаменитого Болонського університету, Юрій Дрогобич (Котермак), який проживав деякий час у Бєлгороді, характеризує це місто як досить великий ярмарковий центр.


С видом на лиман.

  • Біле місто на Дністрі. Білгород-Дністровський. Або Аккерман?

Білгород-Дністровський і Аккерман - це назви з шістнадцяти відомих, що мав місто за свої 2 500 років.

Але останнє, хоч і турецьке, як-то більше подобається багатьом його жителям, звичніше чи що. Начебто все так же обігрується білий колір: Ак-Кермен - біла фортеця.

Але турецьке походження імені якось особливо дратувало радянське керівництво. Царя-імператора, який відвоював край у турків, які не злило, а ось в СРСР чомусь не було місця славному Аккерману. Що це, святенницький офіціоз або бажання довести, що турки так румуни вже ніколи не повернуться? Що тепер і назавжди - з серпня 1944 року - буде тільки радянська влада? Чи не вгадали. Чи не передбачали. Вистачило тільки на 46 років. Новий же топонім залишився. І кілька століть "стажу" у назви "Аккерман" не переважило пострадянський синдром, відчуття якоїсь там історичну місію. Вжиті на початку 90-х років спроби повернути цю назву затихли, і, що гріха таїти, забулися. Залишилося здивування, що викликається завзятою відмовою центральних ЗМІ іменувати жителів якимись "білгород-днестровцамі". Вони (ЗМІ) чомусь називають нас білгородцями, як, власне, і належить згідно з правилами російської мови.

Новий виток топонімічних пристрастей викликали укази про відмову від радянської символіки в назвах. Ось вже дискусія розгорілася. Але, може, варто поміркувати без емоцій?

На відміну від американських п'яте або там дванадцятьох "стріт" і "авеню", у нас є традиція називати вулиці на честь відомих людей, видатних, зі світовим ім'ям, героїв. У будь-якому випадку, назви парків, скверів, вулиць і площ співвідносяться з внеском цих людей в історію. Питання тільки, в чию.

Наприклад, є міста народжені "з волі государевої" або вулиці де колись жив і творив відомий чоловік. Ось і назва від нащадків - Херсон, вулиця Пушкіна, Петербург, місто Шевченко і т.п. Є міста, народжені сплеском радянської економіки, які вимагали метала і вугілля. І назви у них такі. Знак епохи.

Відповідно, традиція вимагала для вулиць назв, які відповідали духу часу, світогляду лідерів, пропонованої або нав'язуваної системі цінностей. Після розвалу Союзу на всіх його безкраїх просторах залишилися назви міст і вулиць, придумані для увічнення героїв революції. Сьогодні багато хто з них перейменовані, багатьом повернуті старі назви.

Красномовний приклад - Одеса часів першого походу в мери Едуарда Гурвіца. Радикальний поворот від радянської топоніміки продемонстрував менталітет і "національні риси" одеситів. Але як не дивно наше місто, і не тільки наш, чи не пішов за прикладом міста домінуючого, обласного центру, міста - зразок для наслідування. І залишаються в нашому Акермані вулиці Леніна, Енгельса, Кірова, Калініна, Дзержинського, інших лідерів комуністичного руху в ХХ столітті. До слова, ніхто з них ніколи тут не бував, і ніякого особистого вкладу в місцеву історію не робив. Виняток - місцеві революціонери Леон Попов і Вергілій Шанцер-Марат.

Загалом, на думку автора, поки у нас буде зберігатися велика кількість радянських назв, до тих пір ми зможемо остаточно увійти в сучасність. За дві з половиною тисячі років історії міста нас вперше гальмує дуже маленький його період, який можна назвати лише недовгим поривом вітру історії. І щоб цей вітер взагалі не пролетів повз нас, потрібно змінюватися. Звичайно, не слід викреслювати все огульно і бездумно. Але систему жорстких критеріїв ввести слід. Чи не був тут, не зробив нічого для міста або краю - викреслюємо. Адже є ж події і люди, які не дали цьому місту розчинитися, розсипатися, зникнути в історії. Є багато того, що знав, бачив, відчув, зберіг і зберіг саме місто.

"Як ви човен назвете - так вона і попливе" - фраза відома. Так може, десь в думках, формах, в псіхотопоніміке і криється успіх, шанс на відродження Білого міста? Думаю, що курс "автопілота", за яким він (місто) сьогодні йде, не влаштовує багатьох. Але курс зберігається, хоча мало хто з молодих людей правильно відповість на питання про роль і значення для міста таких товаришів, як Калінін, Дзержинський, Кіров, Орджонікідзе та інші комуністичні бонзи. Упевнений, кожен більш-менш професійно проведений соцопитування підтвердить мої припущення. Так чого бояться наші люди? Тіней забутих предків? Обурення пенсіонерів? Напевно, нічого вони не бояться - вони просто не думають про це.

Піднявши проблему перейменувань, їх ініціатори обов'язково наткнуться на нерозуміння і опір відразу з декількох сторін. Одні противники будуть посилатися на брак фінансів, інші те, що ці самі фінанси потрібно витрачати на потреби городян, а не на нові таблички з назвами вулиць. Треті будуть бити в дзвін з приводу збереження історичної пам'яті ...

Так, ідеологія сидить глибоко. Ностальгія за СРСР. Радянські назви вулиць у багатьох асоціюються з безхмарним минулим, з комфортним "застоєм", коли в місті текли "молочні ріки в кисільні береги". Велика частина чиновників або депутатів - вихованці радянських шкал, інститутів і відповідно не готові до подібних радикальних кроків не тільки в місті, а й у власних думках. Не готові.
Але я все одно буду називати це місто Аккерманом...




Ведутся раскопки.
 

«Білгород-Дністровська фортеця»
------------------------------------------------
--

Білгород - найдавніше місто Дністровського - Прутського межиріччя, розташований на правому березі Дністра в 20 км від Чорного моря.

Історичні і археологічні матеріали підтверджують існування самих ранніх етапів його розвитку:
- позднеклассіческій і елліністичного часу (VI ст. До н.е. - I ст.н.е.),
- римського і позднеантичного часу (Iв. Н.е. - IV ст.н.е.).

Заснований в VI ст. до н.е. милетскими греками в гирлі повноводного Тираса (Дністра), місто, названий Тірою, відіграє значну роль в торгівлі колоністів з населенням Нижнього Подністров'я і Подунав'я. Цей рабовласницький поліс з олігархічної формою правління має тісні взаємини з Афінами, Мілет, Фасоса, Лесбосом, Коринфом, Родосом, Істрією Ольвією і ін.

В середині I ст. до н.е. Тіра підпорядковується Буребісти - "перший і самому великому серед царів Фракії і володарю всіх земель по обидва боки Дунаю", а в результаті західної експансії Римської імперії вона включена в середині I ст. н.е. до складу провінції Мезія. Мирне життя процвітаючого міста різко переривається в другій половині III ст. н.е. після його розгрому готами, а в другій половині IV ст. н.е. решта населеного пункту гине під час пожежі, можливо, під час нападу гунів.

На жаль, історія ранньо-середньовічного поселення досі залишається неясною. Дехто припускає, що на руїнах стародавньої Тіри слов'янські племена антів засновують своє житлове утворення. Інші вважають, що на тих же руїнах будують свою "Даву" гето-даки. Хтось переконаний, що в VII ст. поселення, підкорене Аспарухом, входить в межі Першого Болгарського царства. Можна прочитати про слов'янські племена тиверців і уличів, грунтують тут у другій половині 1-го тисячоліття місто Білгород, що має особливе значення в обороні Київської Русі. На думку ряду істориків, в X ст. через Білгород пролягав шлях воїнів Олега, Ігоря і Святослава. Такжевстречаются твердження, що після розпаду Київської Русі Білгород (Фехервар) належить якийсь час Угорського королівства, а потім входить до складу Галицько - Волинського князівства, де залишається до татаро-монгольської навали.

Але необхідно відзначити, що в даний час немає точних наукових даних, що проливають світло на історію міста в VII - початку XIII ст. Суперечливість джерел, ономастичні головоломки і розбіжності дослідників у зв'язку з датуванням археологічних знахідок - все це ускладнює вивчення особливостей генезису і еволюції середньовічного поселення. Можна засумніватися і в спробах ідентифікації Бєлгородської цитаделі з занедбаної фортецею Аспрон, згаданої в середині X ст. Костянтин Багрянородний. Навіть якщо допустити, що Аспрон - це Бєлгород на Дністрі, "покинутій" фортецею в X ст. може бути, швидше за все, античне зміцнення Тіри. Також не можна точно сказати, чи належать "Армукастру" і "Акліба", позначені на карті 1154 р арабського географа Ідрісі, до міста на Дністровському лимані. Дуже короткою інформацією обмежується Причорноморська Днестро-Дунайська експедиція Інституту Археології Академії Наук УРСР, споряджена в 1977-1980 р.р. для пошуку середньовічного слов'янського шару в Бєлгороді. Що ж стосується самого раннього тутешнього золотоординського археологічного матеріалу, то він датується кінцем XIII в.

Лише починаючи з XIV ст. можна говорити про точне згадці міста під всілякими назвами: Мо (н) кастро, Монте Кастро, Аспрокастро, Албі Кастрі, Білгород, Аккерман та ін. І все ж деякі дослідники наполягають на кінці XIII в., коли з'являються відомості про Мальвокастро і Маурокаструме. Оскільки ми беремо до уваги гіпотезу існування двох різних міст в гирлі Дністра (Білого Міста і Чорного Міста), то всю інформацію про Мальвокастро-Маурокаструме відносимо до дублеру Бєлгорода.

Відомо, що правителі Золотої Орди, що досягала в другій половині XIII в. - перших десятиліттях XIV в. дельти Дунаю, сприяють основи північно-причорноморських італійських факторій. Після Німфейского договору 1261 р укладеного з Нікейським монархом Михайлом VIII Палеологом, і, можливо, після приватних угод з монгольськими ханами генуезькі купці проникають в чорноморський басейн і в пониззя Дунаю.

Білгород стає одним з найбільших портів Генуезької республіки, часто відвідуваним і візантійцями, в коло торгових відносин яких входять всі дунайські і причорноморські факторії. Відзначимо, що містобудівна специфіка золотоординського Бєлгорода на кшталт східно-візантійської.

Інша особливість міста - це відсутність близько розташованих сільських поселень.

Сьогодні історики ще не зафіксували з достатньою точністю початок молдавського періоду в Бєлгороді. При самому строгому підході до історичних фактів можна стверджувати, що перша згадка його в складі Молдавії міститься в привілеї Олександра Доброго львівським купцям 1408 р

Але існує цілий ряд непрямих доказів, що вказують на більш ранній термін:

  • титул господаря Роман I (1391-1394 р.р.): "воєвода володіючи Землею молдавських від Планіни до брегу моря" і "воєвода Молдавський і дедич всій землі волоській від полонини аже до брегу моря" (територіальна цілісність князівства, що включає морське узбережжя, неможлива без володіння Білгородом);
  • згадка Бєлгорода серед болгарських і волоських міст в списку, датованому 1388-1394 р.р., складеному главою російської церкви митрополитом Кипріяном: "На усть Дністра над морем Білгород, Черн. Яскиі торг на Пруті ріці. Романов торг на Молдові. Немечь в горах. Корочюнов камен. Сочява, Серет, Байя. Чечун. Коломия. Городок на Черемоші. на Дністрі Хотінь. А се болгарскиі і волоскиі гради ";
  • перенесення останнього відрізка торгового шляху Львів-Чорне Море з лівого боку Дністра на його праву сторону приблизно в 1380, з одночасною зміною назви "татарський шлях" на "молдавський шлях". Природно, ця подія могла мати місце лише після входження Бєлгорода до складу Молдавії.

Раніше 1380 р ситуація залишається неясною. Заслуговує на увагу оригінальна гіпотеза О. Гурки, згідно з якою Білгород ( "clavis Litvaniae" - "ключ Литви") відвойований у литовців. Не виключено, що до кінця 1374 - початку тисяча триста сімдесят п'ять р.р. містом править представник литовської династії Юрій Коріатович за розпорядженням великого князя Ольгерда, який вигнав татар з Поділля після битви на річці Синюсі (Сині Води) в 1362-1363 р
Кінець правління золотоординських ханів в Бєлгороді можна віднести до кінця VI-го - початку VII-го десятиліття XIV ст.

Інша цікава гіпотеза належить П.П. Бирне, припустивши, що місто могло увійти до складу Молдавії між тисяча триста сімдесят п'ять р.р. і 1386 р.р., коли правителем Бєлгорода і всієї Параталасіі (майбутній морський регіон Молдавського князівства - прим. авт.) був такий собі Костянтин (в одному з документів Каффской Массарі, що зберігається в Генуї, перед "Петром воєводою") з'являється "Костянтин" . Це ж ім'я зустрічається і в інших середньовічних джерелах.

Але сама аргументована, на наш погляд, гіпотеза належить Шт.С. Горов, який вважає, що Молдова могла захопити Білгород в 1377-1378 р.р., швидше за все у литовців, з якими мала серйозний військовий конфлікт в 1377 р

З моменту включення до складу Молдавії місто являє собою привілейовану громаду, що мала право карбування власних монет. На них були викарбувані грецька назва міста і державний герб у вигляді голови туру.

Консолідація Молдавської держави шляхом об'єднання невеликих волоських князівств і воєводств між Східними Карпатами і Чорним Морем зажадала створення потужної оборонної системи. Небезпека з боку Золотої Орди і Угорщини зумовила політичне зближення Молдавії з Польщею: присяга, принесена молдавським господарем Петром I Мушат в 1387 р польському королю Владиславу II Ягеллончик, означала забезпечення державної безпеки і початок серйозного оборонного будівництва.

Продумана мережу укріплень прикривала головні шляхи, що ведуть в глиб країни: з півночі і північного сходу - Сучавського, Німецька, Хотинська, Хмелевська і Цецінская фортеці, а з південного сходу - Білгородська фортеця. Не виключено, що остання могла бути зведена за наказом перших мушатінов в момент організації оборони чорноморського узбережжя.

 

Незважаючи на те, що Любовлінскій договір 1412 встановлює польський сюзеренітет над Білгородом, місто залишається de facto у володінні Олександра Доброго. Схоже, що після турецької облоги 1420 р було застосовано серйозні оборонні роботи у фортеці, пророблені під наглядом губернатора Поділля Гельдігольда за допомогою литовського князя Вітольт.

В середині XV ст. Білгород втягнутий в міжусобну конфлікт синів Олександра Доброго - Ілляша I і Стефана II. На якийсь час він стає господарською резиденцією і столицею Нижньої Молдавії. Грецький хроніст Лаонік Халкоконділас називає цю країну "Чорної Богдані", що має стольний град в "так званому Леукополікні (Білому Місті - прим. Авт.)".

Нові роботи по перебудові фортеці розгортаються 1440 р при Стефане II. Потім вона зміцнюється в 1454 р при Олександрі II (Алексендреле): воєначальник Станчул оснащує існуючі стіни могутніми пристосуваннями для гармат.

Період правління Стефана Великого (1457-1504 р.р.) залишається неперевершеним за розмахом кріпосного будівництва в Молдавії. Оборонні споруди князівства, що відповідають всім вимогам військово-інженерного мистецтва, можуть змагатися з кращими зразками європейського кріпосного зодчества. Головні опорні пункти оборонної системи - кам'яні фортеці, розосереджені на території всієї держави по лінії Дністра та поблизу нього (Хотин, Орхей, Бєлгород), біля Прута (Цецин), всередині країни з боку Трансільванії (Сучава, Нямц, Роман) і в гирлі Дунаю (Кілія - ​​Лікостомо). Сюди слід додати міські укріплення (Сучава, Ясси, Роман), господарськи резиденції (Сучава, Ясси, Бакеу, Васлуй, Пятра-Нямц, Ботошань, Хирлеу, Котнарь, Бирлад, Хушь, Дорохой, Дімекень), укріплені монастирі (Пробота, Путна, Кепріяна, Молдовіца, Нямц, Тазлеу, Бистриця, Петреуць, Войтина, Синтіліе-Сучава, Вранці, Трестіана, Добровец), дерев'яно-земляні оборонні споруди (Орхей, Тигина, Сорока, Бирлад, Кречуну), боярські резиденції (двори гетьмана Арбор в Шипоті і Арбор, двір логофета Теуту з Белінешт) і ін. Армія Стефана Великого, добре про рганізованная, змогла забезпечити незалежність держави, тримаючи в напрузі війська Угорщини, Польщі і навіть Оттоманської Порти.


четырех-башенный замок-цитадель Мон-Кастро Білгородська фортеця - оплот всієї південно-східної частини країни, знаходиться під постійним контролем молдавських господарів. "У 1457 році її обороняє Влайку, дядько Стефана, потім в тому ж році - Станчул, колишній ворог його батька, але, можливо, особливо цінний воєначальник , що залишився єдиним до 1466 року, коли йому на допомогу приходить Збіеря, а потім Балко. Між 1471 і 1474 р там згадуються Лука і Балко, в 1475-1476 р.р. Хирман і Лука, а останніми перед захопленням - Герман, Дума і Оане. Як і в Ардяле, подвійне керівництво в фортеці означало визнання її значущості ".

Відомо, що на чолі молдавських твердинь стояли пиркелаби - представники господаря. Вони овечать за зміст і ремонт фортець, за забезпечення міської безпеки, за організацію опору ворогам і ін. У зовнішньополітичних документах білгородські пиркелаби іменовані кастелланаміі капітанами. Схоже, що проблема змісту фортець вирішувалася за допомогою "роботи в фортеці" і "посада" (в даному випадку це обязательниетрудовие повинності городян для потреб оборони).

Після турецького нападу 1475 р пиркелабамі Лукою і Херманом (Хирманом) були добудовані "великі ворота", а через три роки, при пиркелабах Думі і Херманом, з'явилася нова стіна. Тепер Білгород являє собою важливий княжий форпост, що охороняється постійним гарнізоном, адміністративний центр цинутів (області - прим. Авт.) І великий морський порт, розташований на міжконтинентальної торгової артерії, що зв'язує через Чорне Море Краків і Львів з Каффа і Константинополем.

Молдавський відрізок цього поселення закінчується 5 серпня 1484 р Османи давно планували велику війну з Молдовою, бажаючи захопити в першу чергу Білгород і Кілію. Султан Мехмед II називає ці два прикордонних порту "ключем від воріт всієї Польщі, Росії, Татарстану і всього Чорного Моря". Фінальною атаці передувала ретельна підготовка сухопутних сил (300 000 турків і 70 000 татар, за деякими джерелами) і морського флоту (100 бойових кораблів). Цілий тиждень нападники засипали глибокий кріпосний рів і копали траншеї для артилерійських знарядь. Потім фортеця була обстріляна з усіх боків. Після двох днів відчайдушного опору молдавський гарнізон був змушений капітулювати. Неймовірно важко пояснити падіння цього потужного, добре укріпленого споруди за такий короткий термін. У венеціанських анналах Маліпіеро вказується, що делегатами до османам були послані "п'ятеро кращих людей міста", а в турецьких джерелах говориться про зраду місцевих бояр. Турецький мандрівник Евлія Челебі пише, що "з фортеці вийшли 12 попів і в дорогоцінному скриньці передали 10 ключів від фортеці". Молдавський хроніст Григорій Уреке приходить до висновку про неможливість вступу в бій молдавської армії, яка перебувала в той момент на Дунаї, у Облучіци: "Стефан Воєвода не посмів вийти на відкриту місцевість, лише тесніна змушена його бути безрозсудним". Перемога Баязида II негативно позначилася на місцевому населенні: з 20 000 жителів Бєлгорода залишилося лише "200 сімей рибалок", 200 хлопчиків були зараховані в яничари, 200 дівчат потрапили в константинопольські гареми, багатьох відвели в рабство. Молдавсько-німецька хроніка у зв'язку з цим же подією повідомляє, що "турки взяли Білгород і забрали з собою краще населення в Константинополь".
І все ж взимку 1484-1485 р.р. молдавський господар робить спробу відбити фортецю, думаючи застигнути ворога зненацька. Але, незважаючи на всі його зусилля, Білгород і Кілія залишаються власністю Оттоманської Порти.

Втрата цих двох міст значно послабила Молдавське князівство. Сильно постраждала економіка країни: транзитна торгівля по "молдавському шляху" була повністю паралізована. Погіршилася і загальна обороноздатність: тепер всього за кілька днів ворог міг дістатися до столиці.

У 1510 р під час правління господаря Богдана III в Бєлгороді піднімає повстання молодший син Баязида II Селім, який захоплює фортецю і володіє нею і в наступному році. У жовтні 1538 г. Белгород і Кілія, а також Буджак, Тігина (Бендери) і Джанкерман (Очаків) входять до складу нової оттоманської провінції - Акерманського санджака.

Протягом XVI-XVII ст. місто і його околиці є свідками численних військових походів: це запорізькі і донські козаки (в 1517, 1 541, 1547 р.р. на чолі з І. Покотило; 1575 р на чолі з Язловецьким; в 1576, 1577, 1578,1586 , 1 589 р.р. на чолі з отаманом Кулага; 1595 р на чолі з гетьманом Г. Лободою, а потім з С. Наливайка; в 1601, 1602,1609, 1621, +1632 р.р. на чолі з І. Сулимом; в 1659, 1664, 1671,1673 р.р. на чолі з отаманом І. Сірком; в 1684, 1 686, тисячу шістсот дев'яносто одна, 1693 р.р. під проводом полковника С. Палія; в 1694 р на чолі з полковником Я . Лизогубом), це молдавани і поляки (Арон Воєвода 1594 р і прихильник господаря А лександр Могили - Корецький в 1615-1616 р.р.). Білгород НЕ обділяють увагою і кримські татари: хан Іслам Гірей похований в Акерманської "великої мечеті", інші хани приїжджають сюди в першій половині XVII ст .. В той же час в XVII в. Бєлгородці втягнуті в драматичні події, пов'язані з політичними заворушеннями Кримського ханства і війнами Оттоманської імперії з християнськими країнами.

Під час антитурецьких військових компаній Білгород кілька разів потрапляє до росіян: в 1770 році його завойовує після 10-денної облоги бригадир І.А. Ігельстрем за дорученням генерал-фельдмаршала графа П.А. Румянцева, а в 1789 році він захоплений без бою у Тайфур-паші донськими козаками під проводом М.І. Платова спільно з бузькими козаками, посланими князем Г.А. Потьомкіним-Таврійським. У шпалерах випадках місто було повернуто Порті: перший раз - згідно Кучук-Кайнарджийським договором 1774 року, а другий - по Ясскому договором 1792 р

У компанії 1789 брав участь і генерал-майор М.І. Кутузов, який "командував передовою кіннотою і частиною донських козаків і знаходився вересня 13-го при винищуванні ворожого корпусу при Каушанах і потім при взятті фортеці Аккерман і Бендер". У квітні 1790 р М.І. Кутузову було наказано залишити Бузький єгерський корпус і відправитися в Аккерман, "прийняти там команду" і організувати розвідку за переміщенням турецьких військ і судів.

У 1806 р в Білгород увійшов корпус під командуванням герцога А.Е. Рішельє. За одними джерелами, на переговори до турків був посланий майор Ловейко, а за іншими - інженер генерал-майор Е.Х. Ферштер з козацьким отаманом князем Кантакузіно. За Бухарестським трактатом 1812 р всі землі, що лежать між Дністром і Прутом, відходять Російської імперії.

Повертаючись до фортеці, відзначимо всі відомі нам будівельні роботи, виконані тут османами між 1484 року і кінцем XVIII ст .:

  • спорудження при Баязида II нової мечеті на місці колишньої християнської церкви і перебудова куртин і веж;
  • ремонт фортеці в 1576 р .;
  • зміцнення комплексу Мелек Ахмедом-пашею в1657 р .;
  • будівництво приблизно в 1707 р першої бастіонної лінії за допомогою французьких інженерів;
  • перебудова порохового складу в цитаделі в 1756 р
  • зміцнення оборонного ансамблю в 1757-1770 р.р .;
  • посилення оборонної могутності фортеці в 1776 р У цей час тут працювали головний архітектор Хафіз Ібрагім і зодчі Ебубекір і Абдуллах, а начальником будівництва був Алі;
  • ряд відновлювальних та ремонтних робіт у фортеці в 1777-1778 р.р. під керівництвом турецького архітектора Мехмеда Тахіра Аги. Він був головним придворним архітектором султана Абдулхамід I. Начальник будівництва Селім, відповідає за доставкулеса за сприяння молдавського господаря Костянтина Морузі, Мехмед Тахір Ага здійснює контроль за всім будівництвом, а Турхан бере участь в управлінні будівництвом;
  • ряд переробок в фортеці в 1779 році під керівництвом головного архітектора Мехмеда Тахіра Аги і архітектора Сеїд Йомера;
  • чергові відновлювальні роботи у фортеці в 1793-1797 р.р .;
  • ремонтні роботи у фортеці в 1798 р .;
  • реконструкція бастіонної лінії і кам'яних стін в 1800 р ..

Інтенсивна будівельна діяльність розгорнута тут в 1807-1832 р.р. з ініціативи російського військового командування. Зарахована до оборонних споруд другої категорії, фортеця перетворена в склад озброєння і місце дислокації військових підрозділів.
Її історія як самостійного військового об'єкта закінчується з її скасуванням у 1832 р

Вхід у фортецю з боку міста здійснювався через Головні (Кілійські) ворота - потужне двоповерхова кам'яна споруда з підйомним мостом, двома стулковими воротами і двома загостреними решітками-герсами.

Незважаючи на численні історичні події, ремонти і перебудови, фортеця зберегла свою первісну структуру, є одним з найбільш збережених пам'яток середньовіччя, і, стикаючись з цією історією, люди будуть дивуватися її неповторності.

Фортеця вабить до себе численних працівників кіномистецтва. Тут знімалися такі знамениті кінокартини, як "Кораблі штурмують бастіони", "Отелло", "Адмірал Ушаков", "Дорогою ціною", "Поема двох сердець", "Лицарський замок", "Двадцять років потому" і багато інших. В останні роки фортеця є улюбленим місцем по проведенню різних лицарських турнірів під егідою "Сталевий диги". Щоб подивитися лицарські бої в Білгород-Дністровський приїжджають туристи з різних місць України "


* Дослідження середньовічного оборонного зодчества
* Видавництво: «ARC» 2001 год. ISBN: 9975-61-180-X
* Автор: Мар'яна Шлапак

Місто бере свій початок в VI ст. до Р.Х., коли розташований в Малій Азії Мілет внаслідок Великий грецької колонізації почав проявляти особливу активність, ставши «матір'ю більш ніж 90 міст по берегах усіх морів», в т.ч. на землях Таврії і Колхіди. Щоб купувати худобу і шкіру, зерно і мед, віск і рибу і продавати оливкову олію, вина, дорогу червоно- і чернолаковая посуд, предмети мистецтва, прикраси та інші вироби грецьких майстрів, на острові, що омивається двома рукавами Тираса (Дністра), мілетці заклали поліс, який отримав назву Офіуса ( «місто змій») через велику кількість плазунів. Незабаром на високому правому березі річки виросла Тіра - поселення скіфів-орачів. Згодом відмінності між полісами стерлися, населення перемішалося, утворивши нову спільноту - скіфоеллінів, або мікселлінів. А коли внаслідок підйому рівня Світового океану Офіусу затопило - її жителі перебралися в гостинну Тиру.

На рубежі тисячоліть на берегах Чорного моря з'явилася сила, перемогти яку нікому не вдавалося. Римська імперія в 107 р завоювала Дакію, вийшла до Дунаю і зробила його прикордонною річкою. Форпостом імперії стала Алба-Юлія (так тепер називався місто), де проходили службу солдати V Македонського, XI Клавдієвого і 1-го Італійського легіонів.

Втім, античний період міста вже наближався до кінця - хвиля кочових народів все частіше переливалася через римську кордон, щоб затопити велику імперію і врешті-решт зруйнувати її. Так, в 238 році Алба-Юлія була захоплена варварами-готами, які вже в 257 р почали будувати в місті піратський флот і стали здійснювати набіги на римські провінції.

А вже в 371 році під мурами поліса з'явилися орди гунів, які знайшли спільників в особі поневолених готами скіфоеллінів. У самий розпал битви за місто вони відкрили ворота, через які увірвалися кочівники. Від цілковитого знищення готів врятувала домовленість із імператором Римської імперії, котрий 376 року майже двомстам тисячам готів розселитися в Мезії та Фракії. А завойовники-гуни, на знак подяки несподіваним союзникам, майже відновили історичну назву поліса - Туріс.

Втім, в складі гуннского війська були і слов'яни, що осіли в завойованому місті. А вже через три століття воно стало резиденцією легендарного хана Аспаруха, який підкорив сім слов'янських племен і в 679 році розбив візантійську армію. Ще через два роки на відбитих у Константинополя землях було засновано перше Болгарське царство. Це навала стало тим потужним паровим катком, після якого в полісі утвердилося східнослов'янське плем'я тиверців. Воно підняло місто з попелу, а оскільки основним будівельним матеріалом став білий вапняк, то назвали його Білим містом.

IX століття ознаменувалося приходом в Північне Причорномор'я кочових угрів, яких згодом змінили печеніги. У далекому Києві спочатку не звернули уваги на цю напасть, і вже в 907 році князь Олег організовує великий похід Русі на Візантію, участь в якому брали і тиверці. Царгород підступно помстився їм, в 915 році нацькувавши печенігів на Білий місто. І хоча огорожі і вдома під час нападу вціліли, було вирізано і продано в рабство візантійцям більше половини населення міста. Згодом візантійський імператор Костянтин Багрянородний зі зловтіхою напише, що на правому березі Дністра «є спорожнілі міста; перше місто називається у печенігів Білим, внаслідок того, що камені його здаються білими ».

У 1241 році місто захопили татари, які були такими ж тюрками, як і половці, тому без проблем сприйняли милу тюркському вуху назву Ак-Ліба. Але надовго вони там не затрималися - 1288 року хан Ногай, маючи потребу в коштах для боротьби з іншими чингізідами, за щедру плату віддає місто генуезьким купцям. Як в калейдоскопі починають змінюватися його назви: Білий Замок (Аспрокастро) стає Зеленим (Мальвокастро) і Замком на горі (Монкастро). А з 1362 року, коли повсталі городяни вигнали набридлих баришників і лихварів, - навіть Чорним (Маврокастро).

Місто набуло вільного статусу, займає чільне місце в економічному житті краю: розвиває ремесла, карбує монети, здійснює вигідні торгові операції. В кінці XIV століття Білгород (а по-новому Четатя-Албе, або Фегер-Вар) увійшов до складу Молдавського князівства, якому протегував його сюзерен - Угорське королівство. Молдавські господарі подбали про відновлення старих і будівництво нових оборонних споруд. На каменях стін відображені роки - 1399 і 1432. Останній внесок у розвиток фортеці вніс майстер Федорко, який побудував «цей град при благочестивих пана господаре Іо Стефане Воєводі і през боярина панування його і Градського намісника, в літо 6948» (1482 рік).

Стефан Великий мобілізував для будівництва 20 тисяч робітників, тому споруджена у візантійському стилі фортеця охоплювала загальну територію в дев'ять гектарів, довжина її складених з місцевого вапняку загороджень досягала двох кілометрів, висота стін і веж - від семи до 15 м, а їх товщина - від півтора до п'яти метрів. Являючи собою в плані неправильний багатокутник, фортеця складалася з чотирьох частин: карантинного (господарського) двору; цивільного двору, призначеного для захисту місцевого населення під час облоги; гарнізонного двору, де розташовувалися казарми, стайні і склади зі зброєю та порохом; цитаделі, де жив комендант, а в разі чого - ховалися чиновники, розташовувалося командування і знаходився штаб.

Уздовж кріпосної стіни вишикувалося 26 веж (спочатку їх було 34) - 12 бойових і 14 глухих, які слугували для зв'язки куртин. Зі східного, західного і південного боків фортеця була оточена ровом, початкова ширина якого досягала 14 м, а глибина - 21 м. Причому його дно лежало на три метри нижче рівня води в лимані. Там, де рів підходив до лиману, були влаштовані спеціальні заслінки, які в разі небезпеки піднімалися і заповнювали його водою. Для зв'язку із зовнішнім світом фортеця мала двоє воріт. Головні (Кілійські) розташовувалися з боку суходолу в двох'ярусної вежі, оснащеній двома воротами, двома опускаються гратами і підйомним мостом; Овідіопольські ворота виходили до лиману. Для з'єднання між частинами фортеці було влаштовано ще четверо внутрішніх воріт.

Разом з Килией фортеця неодноразово ставала серйозною перешкодою на шляху до експансії турецьких султанів. Так, в 1420 році османський флот спробував захопити місто, але був відбитий з чималими для нього втратами. До того ж султан Баязид ІІ вважав Четатя-Албе ворітьми не тільки в Молдову, а й в Річ Посполиту. 1484 року він зібрав небачене до того часу військо, що складається з 300 тис. Турків, 50 тис. Кримських татар Менглі-Гірея і загонів волохів. Оточений і з боку суходолу, і з боку лиману місто без надії на порятунок оборонявся з 1 до 16 серпня, але сили були нерівними ... З 20 тис. Його жителів уціліло лише 200 сімей, 4 тис. Чоловік були продані в рабство.

Для контролю за захопленою територією було переселено татар, які утворили Буджацьку орду з центром в Ак-Кермані (Білій Фортеці). Іноді її називали сухо і офіційно - Керман, а то і зовсім по-панібратськи Акджа (біленька). Довгі 328 років, з невеликими перервами, над містом рясніло зелений прапор пророка, а муедзин з мінарету закликав правовірних до молитви, поки за Бухарестським трактатом 1812 року всі землі, що лежали між Дністром і Дунаєм, остаточно не перейшли в Російську імперію. Буджацьких і ногайських татар було виселено до Таврійської губернії, а в спустошений мором край потекли розрізнені людські струмочки - тут селилися російські, болгари, цигани, євреї, молдавани. Особлива роль в економічному підйомі краю належала німецьким і швейцарським колоністам.

Уже в 20-х роках XIX ст. Аккерман перетворився в один із значних центрів краю. Інтенсивно розвивалися ремесла і сільське господарство. Місто славилося своїми виноробами і рибалками.

За переписом населення 1897 р в місті проживало 18 тис. Чоловік, а в 1914 р - 29 тис. Чоловік. До території Аккермана ставилися два посада Папуша і Турлак, де проживало до 17 тис. Чоловік. З огляду на місцеві умови, особливу увагу було приділено народної освіти і охорони здоров'я. Освіту можна було отримати в початкових, церковно-парафіяльних, приватних училищах, в гімназії і вчительської семінарії.

Незважаючи на провінційне становище в складі Російської імперії Аккерман не стояв осторонь від політичного і культурного життя. Сюди неодноразово приїжджали учасники декабристського руху М.Ф. Орлов, О.П. Юшневский, І.І. Пущин, в 32 єгерському полку служив В.Ф. Раєвський, у військовому лазареті - російський письменник В.І. Даль. У грудні 1821 року місто відвідав А.С. Пушкін, в поемі "Цигани" і вірші "До Овідія" поет натхненно відобразив сторінки з історії міста. Враження від відвідин Аккермана знайшли відображення в сонеті А. Міцкевича "Акерманські степу". Двічі Аккерман відвідувала видатна українська поетеса Леся Українка, в 1891 р місто відвідує А. Горький. Неодноразово приїжджали сюди і засновник професійного українського театру М.Л. Кропивницький і талановиті актори Старицький і брати Тобілевичі.

Згодом Аккерманська фортеця втратила своє військово-оборонне значення, і в 1832 році її зняли з реєстрів як стратегічний об'єкт, а в 1859-м передали в управління міської влади. Бессарабський і Новоросійський губернатор граф Строганов пішов далі і дозволив Російському товариству пароплавства і торгівлі брати вапняк із фортечних мурів для облаштування пристані. Від цілковитої руйнації фортецю врятував той факт, що видобувати вапняк з кар'єру виявилося значно легше, ніж розбирати стіни замку.

Після революції і громадянської війни Бессарабія і Ак-Керман зокрема потрапляють під владу Румунії. Але під час Великої Вітчизняної війни місто повертається до складу Радянського Союзу (рівно рік до початку війни місто входило до складу УРСР) і указом президії Верховної Ради СРСР від 9 серпня 1944 році йому було повернуто колишню назву Білгород із визначенням Дністровський. З того часу воно більше не змінювалося. Та й досить - двох десятків назв за 2500-річну історію вистачить з лишком ...

У наш час Білгород-Дністровська фортеця служить підмостками для проведення безлічі концертів, театралізованих вистав і фестивалів. Протягом літнього періоду в фортеці проводяться лицарські турніри "Сталева ліга", театралізована вистава "Штурм Аккерманській фортеці". Крім того, щорічно, протягом 3-х днів, в стінах фортеці проводиться молодіжний фестиваль "Фортеця". Відмінний звук, світло (лазерне шоу), велика сцена, класні колективи, шикарний салон і море пива! Все це на тлі середньовічної цитаделі, влітку, з видом на води Дністровського лиману і кромку моря на горизонті

Крім залишків античного міста Тіра і середньовічної фортеці збереглися: Надкурганний кам'яний склеп I ст. н.е .; Сарматський склеп; Грецька церква XIII - XIV ст .; Вірменська церква XIV - XV ст. До більш пізнім будівлям відносяться: Свято-Вознесенксій собор (1815 - 1820 рр.); Болгарська церква (1840 г.); Церква Святого Миколая (1867 г.); Синагога (XIX ст.).